Posted by: petahmuda | October 12, 2008

Memperkasakan “hubungan”

Islam meletakkan sesuatu perhubungan diatas dasar dan adab…. Selagi mana menguntungkan Islam, baik untuk Islam, Mengelak kemungkaran dan mengalakkan kebaikan….. maka hubungan itu harus di perkasakan.

…………. satu kisah semasa suatu kumpulan unit khas (UTK) menjalankan kerja pengintipan menangkap Penjenayah Merbahaya. “Mat Leh Kubang pasu”…… Penjenayah merbahaya. Dikaitkan dengan beberapa kes rompakan bank dan Pembunuhan.   Kumpulan UTK terdiri dari 2 kumpulan. Satu group lelaki, dan satu group perempuan.

Penjenayah Merbahaya

Penjenayah Merbahaya

Suatu hari, semasa gerak kerja pengintipan dilakukan, group lelaki mendapat maklumat. memandangkan Maklumat itu, rahsia…. dan masa yang ada sangat kritikal. Group lelaki tidak sempat memaklumkan kepada group perempuan. Tiba-tiba , keputusan yang dibuat memutuskan untuk UTK bertindak bersama,  tanpa persetujuan Group perempuan. Apabila Operasi Rahsia itu diadakan secara tiba-tiba, berlaku miss infomation sedikit barangkali. Bagaimanapun, kerana kecekapan dan sikap Rasional Group perempuan, Operasi Rahsia tersebut berjalan lancar……….

Motif dari cerita tersebut:

– Kadang-kadang sesuatu kerja itu, memerlukan keputusan yang segera. Memandangkan matlamat yang   sama, tidak salah jika kita mematuhi dan bekerjasama…….. walaupun sebahagian kita merasakan tidak bersetuju.

– Perbingcangan mesti berlaku dengan segera…… Bagaimanapun Gerak kerja mesti lebih terkehadapan memandangkan musuh (masa), juga sentiasa mendahului kita.

-Oleh kerana itu, marilah kita semua BERLAPANGLAH DADA,      “””””” Dan PERKASAKAN Hubungan.

_

_kerana….

—————————– Yang Baik itu Dari Allah. Dan Perpecahan itu dari kerana meninggalkan Amalan Meyuruh Makruf, dan Mencegah Kemungkaran.

“Apabila berlaku pertelingkahan diantara Kamu, Kembalilah kepada Allah dan Rasul.”…. Maksud Hadis

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: