Posted by: petahmuda | September 23, 2008

terhantuk baru terngadah

…………. kadang-kadang kita terlalu laju menghukum sesuatu. bukan kerana itu luah rasa kita, tapi kerana kita suka begitu. Suka menghukum. Tak disuruh komen pun nak komen. Dalam istilah sains dipanggil, refleks. Kita reflek kepada sesuatu.

REFLEK. Ejaan nya, R.E.F.L.E.K…………… Sungguhpun reflek kepada sesuatu (atau bahasa budak budak sekolah darjah 6 yang sering menggunakan perkataan respon’) merujuk kepada tindakbalas segera apabila terdapat paksaan, arahan, ugutan, dan apa saja ‘term’ yang menunjukkan sesuatu tindakan. Maka natijah dari ikhtiardaya memberikan maklum balas terhadap tindakan itu dinamakan Respon.

RESPON.

Bila berbicara tentang respon, maknanya itu sesuatu yang normal. Kalau lambat respon, mungkin ada satu ketidak cukupan, ralat pada struktur biologi seseorang. Teringat semasa sekolah dahulu, Cikgu saya menggunakan istilah “LAMPI” ( lambat pick- up)  untuk pelajar yang apabila dipanggil lambat meyahut. atau bila ada orang buat lawak dan semua orang ketawa pada masa itu juga… tapi ada yang ketawa lambat. Delay dari orang lain. Maknanya bila dia dengar orang lain ketawa….. Dia tertanya- tanya. Apa motif ketawa. Bila dia paham isi lawak barulah dia ketawa…… Hahaha.  LAMPI betul

Advertisements

Responses

  1. baru belajar ke bro?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: